Vaig descobrir Auvèrnia (Auvergne en francès) de casualitat. Buscant en un banc d’imatges la imatge de la Bretxa de Roland em va captivar. En aquell moment no sabia ni on era ni si quedava molt lluny de casa meva. Després de buscar una mica d’informació, em vaig adonar que allò que semblava un paisatge més aviat típic de Nova Zelanda, es tractava d’una regió situada al centre de França, Auvèrnia.

No em va costar massa convèncer en Gerard Cuenca, un company de la universitat amb qui compartim passions com el marketing digital i els esports a l’aire lliure. Després de comentar-ho breument, vam acordar passar 4 dies a la zona compaginant feina i oci.

Panoràmica de la zona

Ens vam allotjar a Superbesse, una estació d’esquí situada a la zona de Besse-et-Saint-Anastaise, al departament de Puy-de-Dome. Encara que sembli mentida, aquest resort d’hivern ofereix unes magnífiques condicions de neu, malgrat la cota màxima no se sitúa a massa alçada (entre 1.350m i 1.800m), i unes instal·lacions que poc tenen a envejar a la que tenen altres estacions del Pirineu Francès o els mateixos Alps.

El fet és que des de Superbesse els accessos per moure’s per toda la regió d’Auvèrnia són molt bons. A més, no cal agafar el cotxe si el que volem és gaudir de natura, aigua i muntanya, ja que a escassos metres ho podem tenir tot!

El Parc Natural Regional dels Volcans d’Auvèrnia

Considerat el major parc regional d’Europa, i un dels més antics, Auvèrnia és un indret molt recomanable pels amants de la natura. El parc es divideix en 5 regions principalment: Monts Domes, amb el característic Puy de Dome (1.465m), Monts Dores, amb el Puy de Sancy (1.886m), Artense, Cézallier, amb el Signal du Luguet (1.551m) i els Monts de Cuntal, amb el Puy Mary (1.783m) i el Plomb du Cantal (1.855m).

La flora i fauna del parc destaquen per damunt de tot, sense oblidar que miris on miris pots contemplar la morfologia d’alguns dels volcans que caracteritzen la zona.

Si el que t’apassiona són els esports a l’aire lliure, es pot practicar senderisme, trail running, mountain biking, ciclisme de carretera, escalada, pesca…  Però si ets dels que prefereixen gaudir de la cultura i tradicions locals, pots transportar-te a l’edat mitjana degut a la pràcticament intacta arquitectura local. Això sí, sense oblidar l’excel·lent gastronomia, doncs la regió destaca per la producció local de formatges, l’el·laboració de vi i cervesa de manera artesana, etc. Resumint, la nostra estada va estar carregada d’esport i adrenalina per les emocions viscudes a les zones més allunyades de la civilització, però sense deixar perdre la oportunitat de gaudir de les delícies artesanes com el formatge, la cervesa o el vi negre.

3 rutes recomanables per descobrir alguns dels llocs més emblemàtics de la zona

Si voleu reviure algunes de les emocions viscudes al llarg d’aquests dies a la regió d’Auvergne, podeu consultar i descarregar les rutes des de Wikiloc:

Trailrunning de Superbesse a Puy de Sancy
Activitat: Trail Running Distància: 10,76 kms Desnivell Acumulat Positiu: 626m

Puy Mary (1.783m) i Bretxa de Roland
Activitat: Senderisme Distància: 5,33 kms Desnivell Acumulat Positiu: 393m

Des de Mont-Dore a Roc-du-Cuzeau (1.737m) passant per Grande Cascade
Activitat:
Senderisme Distància: 7,83 kms Desnivell Acumulat Positiu: 569m

Una zona perfecte per explorar amb esquí de muntanya

Vaig parlar una bona estona amb en Raphaël i la Sandra, els propietaris del refugi Monburon. Un establiment que no ofereix tant sols begudes i menjar típic de la regió a l’estiu, sinó que a l’hivern, es converteix en un refugi guardat de muntanya on s’hi pot fer nit, sens dubte un bon camp base des d’on explorar amb esquí de muntanya els cims que envolten la zona.

De ben segur que qualsevol excusa serà bona per tornar a aquesta bonica i tranquila regió del centre de França, que per cert, gaudeix d’unes excel·lents condicions de neu malgrat l’elevació màxima de 1.800m aproximadament.